SYDNEY

Syndey, Avustralya’nın en büyük yerleşim yerlerinden biridir. Yaklaşık olarak 100 km çapında bir alana yayılmaktadır. 18 milyonluk Avustralya nüfusunun(1994) yaklaşık 4 - 5 milyonu Sydney ve çevresinde yaşamaktadır. Sydney’de dünyanın her yerinden kültüre, giysilere ve yemek çeşitlerine rastlamak mümkündür.

Türkiye’den, Avustralya’ya ilk göç kafilesi 14 Ekim 1968 gerçekleşmiştir. Kıbrıs Türklerinin Avustralya’ya ilk gelişleri ise 1950 lere dayanmaktadır. Bazı kaynaklara göre Avustralya’daki Türk nüfusu 30 bin civarında, bazılarına göre ise 80 bin civarındadır. 1990 yılında Çanakkele savaşının kutlamaları (Avustralya’lılar 25 Nisan da ANZAC gönü olarak kutlar) için Türkiye’ye giden Avustralya genel valisi Çanakkale’de yaptığı konuşmada “Avustralya daki 100 bin Türk’den sizlere selam getirdim” demişti. Avustralya da yaşayan Türk’lerin çoğunluğu Syndey ve Melbourne çevresinde yerleşmiştir.

Avustralya da yaşayan Türkler, kendi iş yerlerini açma ve üniversitelere daha çok öğrenci yerleştirerek, Avustralya da iyi bir Türk lobisinin oluşturarak Türk’lerin ve Türkiye’nin daha iyi tanıtılması için büyük bir atıım içerisindedir.

No comments: