VUCUT SAGLIGI (14 Haziran 1995)

Saglikli bir vucuda sahip olmanin yolu yediklerimizi kontrol altinda tutmak ve yeterli miktarda bedensel hareketler yapmaktan gecer. Buraya ilk geldigimde gittigim doktor siz Turkler hep dusuk tansiyonlu kisilersiniz. Bunun sirri nedir diye sordugunda, bende bizim ulkede, McDonald, Pizza Hut ve KFC gibi fast food dedigimiz yiyecek yerleri henuz yok ve ulkede bol sebze ve meyve yetistiriliyor demistim. Doktor bana, bilerek veya bilmiyerek de olsa saglikli beslendigimizi soylemisti.
Hazir yiyeceklerin tazeligini ve guzel gorunumunu sagliyabilmek icin MSG veya Alman tozu veya daha baska kimyasal maddeler eklenmektedir. Bu kimyasal maddelerin vucuda hic bir faydasi yoktor aksine bazi bunyelerde yan etkilere bile yol acabilir. Onun icin elimizden geldigi kadar hazir ve beklemis yiyeceklerden kendimizi uzak tutabilirsek vucut sagligimiza katkida bulunabiliriz. Saglikli bir vucuda sahip olabilmek icin diger bir konuda gereginden fazla ve zamansiz yediklerimizdir. Hepimizin bildigi gibi kalp hastaliklarinin damar tikaniklarinin cogunun nedeni yediklerimizden dolayi vucudumuzda biriken ve vucut olarak yakalamiyan yaglardir.
Bilhassa yatmadam once gec saatlerde yenen agir yiyeceklerin uyurken hazmedilmesi cok zordur. Nedeni ise uykuda iken bilincli bellek calismasini durdurdugu icin hazim icin gerekli salgilarin miktari azalir. Biz uykuda iken bilincalti bellek normal vucut calismasini saglamak icin calismasina devam eder. Aksamlari agir yedigimizde hazim icin gerekli salgilar az oldugu icin bilincalti bellek gerekli azim islemini tamamlayamaktadir. Daha fazla salginin serbest birakilmasi icin bilincli bellege ihtiyac duyar. Yatmadan once agir yendigi zaman geceleri korkulu ruyalar gorerek sik sik uyanmanin nedenlerinden biride bu olabilir. Geceleri sik sik uyandimizdan vede bilibcalti bellege vucutta gun boyu biriken toksinleri temizliyebilmesi icin yeterli zaman birakilmadigi icin sabahleyin guzel bir gunde yorgun ve halsiz kalkmis olabiliriz. Buda yeni bir gune sinirli baslammamiza neden oldugu gibi gunluk basari seviyemizin de dusmesine neden olur.
Fazla yeme aliskanligi vede yeterli beden harketi yapamadigimiz icin bazen gereginden fazla kiloya da sahip olmus olabiliriz. Bu fazla agirligi hep ayaklarimiz tasimaktadir. Neden ayaklarimiza gereginden fazla yuk tasitiyoruz? Eger gereginden fazla yedigimize inaniyorsak vede fazla yemekten birturlu kendimizi alamiyorsak vede fazla yemeyi gercekten birakmak istiyorsak, faydali olacagini dusundugum bir formul vereyim. Bir deri bir kemik kalmis insanlari televizyon ve gazetelerden hepimiz ormusuzdur. Acliktan dolayi bir deri bir kemik kalmis bir cocugun siz yemek erken karsinizda oturmus size baktigini dusunun. Herhalde ayaklarimiza gereginden azla yuk tasitacak kadar gaddar olamayiz.
Vucut sagligimizi koruyabilmek icin bir diger kontrol ise yeterli miktarda eden hareketi yapmamiz gerekir. Bu ulkede her turlu spor icin gerekli olanaklar ardir. Yuzme, kosu, futbol, basketbol, tenis ve bu gibi bir cok spor sahalari ardir. Ayrica vucut icin gerekli olan harketleri yapmak icin mutlaka dort dortluk ir spor tesisine de ihtiyac yoktur. Ornegin; her sabah 15 dakika bir kultur fizik areketi yapabiliriz, gunde en az 5 km yuruyebiliriz veya her aksam ailecek en az arim saatlik bir yuruyuse cikabiliriz, hafatada en az iki defa yarim saatlik bir kosu apabiliriz. Televizyonun onune park etkem yerine parkta bir kosu ve yuruyus igerlerimize ve beynimize daha cok oksijenin gitmesine yardimci olur. Saglikli ir vucuda sahip olmak saglikli bir beyne de sahip olmamiza yardimci olur. Saglam ucut ve kafaya sahip olan kiside daha basarili olur. Boyle bir aliskanligi izlerden goren cocuklarimizda ayni aliskanliklari benimseyebilirler. aftaya gorusmek dilegiyle.
Saygilarimla

No comments: