ÇOCUKLARIMIZA DAHA ÇOK ZAMAN AYIRABİLİRİZ (5 Mayis 1995)

İlerdeki yıllarda toplumumuzun hakettiği yere gelebilmesi, yetiştireceğimiz sağlıklı bir gençliğe çok bağlıdır. Sağlam vücut, kafa ve kişiliğin temelleri ise; küçük yaşta atılıır.

Nasıl bir evlada sahip olmak isterseniz? Bunlardan birkaçını sıralayalım. Kendi işini kendi becerrebilen, kendine, ailesine ve topluma yararlı olabilen, anne baba, aileye ve topluma bağlı kalabilen, dinini, dilini, anane ve göreneklerini unutmayan, kendine güvenen, kendi hakkını korkmadan arayabilen, kendi ve toplum çıkarlarını her zaman kendine güvenerek savunabilen, içinde yaşadığı ve başarıları ile övünere; her zaman övünç ve gurur duyabilme fırsatı sağlayan bir evlada sahip olmayı hepimiz isteriz. Sizler de by yukarıda sıraladığımız güzel değerlere bir çok daha ekleyebilirsiniz.

Pekiyi, elimizdeki çocuklarımızı bu güzel değerlere sahip olan bir kişi olarak yetiştirebilir miyiz? EVET İSTERSEK YETİŞTİREBİLİRİZ. Ama nasıl? Çocuklarımızla yeteri kadar ilgilenerek bunu başarabiliriz. Onlara iletişim kurarken onların seviyesine inebilmeliyiz, davranış biçimimizi ve kullandığımız sözcükleri onların anlayacağı şekilde ayarlayabilmeliyiz.

Belki de bir kısmımız; benim, çocuklarımla ilgilenecek ne vaktim ne de param var diyebilirsiniz. İnsanın çocukları ile ilgilenebilmesi, onlara sevgi ve şefkatini iletebilmesi için, düşünüldüğü kadar paray ihtiyaç yoktur. Zamana gelince; yaptığımız işin, bir de zaman bütçesi yapabiliriz. Günlük 8 saat uykunun dışında, bir haftada, elimizde tam 112 saat (16 saat X 7 gün = 112 saat) vardır. Bu 112 saatin kaç saatini çocuklarla ilgilenerek, kaç saatini boş olarak harcadık? Eğer çocuklarımıza daha az zaman harcıyorsak, bunu çoğaltamaz mıyız? Belki de bir kısmınız, çocuklarımla ilgileniyorum ama, zaman zaman bildiklerimin yetmediğini görüyorum diyebilirsiniz. O zaman, bu konuda daha çok öğrenebilmek için vakit ayırabiliriz. Ne güzel atasözlerimiz var “bilmemek ayıp değildir, sorup öğrenmemek ayıptır” veya “Sora sora Bağdat bulunur” veya “Sorup öğrenen dağları aşmış, sorup öğrenmiyen düz yolda şaşmış.”

EVET, istersek yapabiliriz. Biz istemediğimiz sürece, kimse bize bir şey yaptıramaz. Ama, çocuklarımıza daha çok vakit ayıracağımıza ve eksik bildikleremizi tamamlamamız gerektiğine, kendimizi inandırsak yaparız. Hepinizin bildiği gibi, azimle çalışan insanoğlunun yapamayacağı hiç bir iş yoktur.

No comments: