KENDİNE GÜVEN VE BAŞARACAĞINA İNAN (30 Aralik 1994)

Birçok başarılı kişilerle konuştuğumuzda, başalarında kendine güvenin büyük bir rol oynadığını görürüz. Kendine güvenmeyen ve başaracağına inanamayan birine iş çevirmek için gerekli sermayeyi verseniz bile zarar ettiğini görebilirsin. Bunun yanında kendine güvenen ve başaracağına inanan birisi ekmegğni taştan bile çıkarabilir.

Okyanusu aşıp dinini, dilini ve kültürünü bilmediğimiz, 18 bin mil uzaktaki bir ülkeye gelen bizler, çok akıllı kişileriz . Kendimize olan güven ve inancımız bizleri buralara kadar getirdi. Kendine güveni ve başarı inancını yitirmeyen kişilerimiz başarılı olmuşlardır. EVET HEPİMİZ BAŞARILI OlABİLİRİZ. O GÜÇ İÇİMİZDE VAR, KULLANILMAYI BEKLİYOR.

Zaman zaman kendimize olan güven azalmış olabilir. Kendine güven azaldığı yerde, mutsuzluğumuz artmaya başlar. Kendimize güvenin azalmasının bazı göstergelerini sıralayalım.

Başkalarının düşüncelerine kendi düşüncelerimizden daha fazla değer veririz.

Eleştiriye tahammül edemeyiz. Bazı konularda çabuk alıngan oluruz. Çoğu olası şeyleri kötü şanstan dolayı kaybettiğimize ya da yapamadığımıza inanırız.

Olması ya da yapılması gereken bir işi, bahaneler uydurarak erteleriz.

Başarısızlığımıza, bizim dışımızda bazı şeylerin neden olduğunu düşünür ya da inanırız.

Basit şeyleri şansa ya da kadere bağlarız.

Kendimize olan güvenin azaldığını hissettiğimiz anda, hemen arttırma yoluna gitmemiz gerekir. Tıpkı vücudumuza giren bir virusu öldürmek için antibiyotuk kullandığı mız gibi, beynimize hemen güven şırınga ederek, güvensizlik mikrobunu öldürebiliriz. Peki nedir bu güvenlilik şırıngası. Bu, her kişide değişik olabilir. Ama biz burada, yaygın olan birkaçımını sıralayalım.

1. Hareket yaparak beyne daha fazla kan pompalanır ve bloklanan sinir ucları acılır. Örneğin: Hiçbir şey yapamıyorsanız, merdiveni birkaç defa hoplayarak (iki ayagınız aynı anda yerden kalkar ve aynı anda yere iner) inip çıkalım.

2. Geçmişten bir mektup veya bir resme bakarak, güzel ve güven duygularımızı tazeleyebiliriz.

3. Geçmişte başarılı ve mutlu olduğumuz bir anı tekrar yaşayarak da güvenimizi arttırabiliriz.

4. Gelecekte başaracağımız bir işin sonuçlanmasını veya çoguğmuzun başarılı olduğunu hayel ederek de kendimize olan güveni tazeleyebiliriz.

Zaman zaman, bir çoguğmuz düşünerek, yapılması gerekeni bulmuşuzdur. Fakat nedense, bir türlü harekete geçememiş olabiliriz. Bunların nedenleri kendimize olan güvenin azlığından başka birşey değildir. Güvensizliğin ana nedenlerinden biri, çocukluğumuzda aldığımız çok fazla tenkit ve eleştiri olabilir. Eşlerin birbirlerini devamlı eleştirmeleri ve tenkit etmeleri de, insanin kendine olan güven duygusunun azalmasına neden olabilir.

Şöyle bir etrafımıza bakalım. Bugün gördüğümüz ve insanlığın hizmetinde olan birçok şey, kendine güvenen kişilerin başarılarıdır. Örneğin: Edison kendine güvenmeseydi ve başaracağına inanmasaydı, bugün elektirik, insanlığın hizmetinde olabilir miydi? Uçak, telefon, radyo ve televizyon için de ayni şeyi söyleyebiliriz.

Kendine güvenen çocuk ve gençlik yetiştirmemiz, toplumumuzun daha parlak bir geleceğe sahip olmasını sağlar. Çocuklarımıza güvenelim, onları her hatalarında eleştirmeyelim ve tenkit etmeyelim. Kendilerine olan güven duygularını devamlı körükleyelim. Onlara “AFERİN OĞLUM SANA, AFERİN KIZIM SANA, BAŞARACAĞINI BİLİYORDUM, SANA İNANIYORUM VE GÜVENIYORUM” gibisinden cesaretlendirici sözler söyleyebiliriz. Etrafta neler olup bittiğini, güven duygularını sarsmadan, onlara anlatabiliriz. Aynı güzel sözleri eşlerimize de söyleyerek, onların güven duygularını arttırabiliriz.

Kendine güvenen insan, daha çok atılımcı ve girişimci olur. Yeni atılımlardan korkmayalım. İnsan beyni çok güçlüdür. İyi yönde kullanıldığı zaman çözemeyeceği hiçbir problem yoktur. Tabi ki yeni atılımlar, yeni problemler ve sorunlar getirebilir. Ama, başaracağına inanan ve kendine güvenen kişi beyninin gücüyle her zorluğun altından kalkabilir.

EVET 1995 DE KENDİMİZE DAHA ÇOK GÜVENELİM. ÇOCUKARIMIZA, KENDİLERİNE GÜVEN DUYGUSU AŞILAYALIM. BAŞARACAĞIMIZA İNANALIM VE BAŞARIMIZLA ÖVÜNELİM. Bu bizim hakkımızdır.

Hepinize mutlu yıllar dierim.

Haftaya görüşmek dileğiyle. Saygılarımla.

No comments: